Sidste weekend i april var fem juniorer på weekendtur i Skovhytten. Her tog de mærket Bålkok. Et mærke, man gør sig fortjent til, når man virkelig mestrer at lave mad over bål.

Det gør juniorerne.

Fredag aften mødtes vi til snobrødsbuffet. Her havde lederne sørget for bålet og snobrødsdejen, mens juniorerne “kun” skulle forholde sig til, om de ville have pesto, revet ost, skinke, skumfiduser eller Smarties i deres snobrødsdej. Efter aftensmaden blev glødebålet omdannet til et stort lejrbål, så vi kunne nyde skumringen omkring bålet med sang og snak.

Grubesteg og træklatring

Lørdag var den helt store maddag.

Her skulle den store prøve stå med treretters menu til aften, og forberedelserne til aftenens herligheder begyndte allerede efter morgenmaden. Her skulle der graves hul til grubestegen, som skulle pakkes ind i saltdej og tilberedes i jorden sammen med varme sten.

Resten af formiddagen brugte vi på at sanke urter i skoven til vores frokost. Her stod den på suppe med kartofler og gulerødder, som blev suppleret af juniorernes fund fra skovbunden. På den måde blev suppen beriget med både brændenældeskud, vild kørvel og skvalderkål.

Efter frokosten havde vi besøg af gruppens træklatreinstruktører. Med seler, hjelme og uendelige mængder af klatrereb kastede juniorerne sig ud i at bestige de højste træer ved Skovhytten. Juniorerne var seje, og mange var til tops flere gange, mens juniorlederne fra jorden heppede og hujede.

De sidste forberedelser til aftensmaden blev klaret efter klatringen. Her blev der gjort klar til forretten, som bestod af plankefisk med pesto af vild kørvel og brød bagt i omnia-ovn, som er en ovn, man kan sætte på en trangia. Fisken blev hængt på stykker af træ med fjedermekanismen fra en (ubrugt!) musefælde og kunne så ellers stå og blive tilberedt i strålevarmen fra bålet.

Hovedretten blev gravet fri af jordhullet og blev herefter serveret med bagt knoldselleri, kartofler og sovs med svampe. Ingen gik vist sultne i seng den aften… Ikke mindst fordi desserten stod og hyggede sig i bålet under hovedretten. Her lavede vi æblecrunch i dutch oven.

Luksusbrunch for forældrene

Mætte og trætte efter dagens dont, hvor juniorerne udover madlavningen også havde knoklet med at kløve brænde, grave huller (og dække dem til igen) og vaske op, valgte juniorerne at hygge i teltet om aftenen. Det blev dog en kort fornøjelse og efter 10 minutter var lommelygterne slukket, og stemmerne forstummet.

Søndag var juniorforældrene inviteret til brunch. Her stod menuen på æg og pølser på bål, boller (som denne gang var bagt i Skovhyttens gasovn), hjemmelavet marmelade, croissant på pind, toast i toastjern og bagte tomater. Vi havde vejret med os og nød formiddagen i solen ved hytten, inden det var tid til med forældrenes store hjælp at rydde op, klare den sidste opvask og vende snuden hjemad.

I løbet af weekenden fik vi også afprøvet gruppens nye muldtoilet ved Skovhytten. En stor forbedring, som betyder, at ingen – hverken spejdere eller ledere – længere skal bekymre sig om toiletspanden…