Juniorerne er godt i gang med efterårssæsonen, og mens aftenerne bliver mørkere og mørkere, har vi brugt tiden på at øve bål. Vi tør derfor godt nu sige, at juniorerne er lystrupmestre i at kløve brænde, snitte spåner og tænde bål.

Og nu kan de ikke bare tænde bål, men også lave mad over bålet. Det viste juniorerne i tirsdags, hvor programmet stod på æblegrød med æbler fra Æblehaven i Lystrup. Se billederne herunder.

Efter en vellykket omgang æblegrød var der kun gryderne tilbage, som lederne vandt… Vi må øve rengøring af gryder med juniorerne en anden gang.

Hvorfor lærer juniorerne at tænde bål?

Mange forbinder spejdere med bål og snobrød. Og det er da heller ikke helt forkert. Når vi i Lystrup Gruppe lærer juniorerne at tænde bål, er det fordi bålet danner rammerne om mange oplevelser som spejder. Det samler os om fx

  • Måltiderne, som ofte lavet over bål
  • Aftenhyggen, hvor bålet tit er udgangspunktet for lejrbål med sang, latter og reflektion
  • Varmen. Når man er ude og det er koldt, kan et bål varme både krop og sjæl

Derudover lærer juniorer at samarbejde om en opgave, når de skal tænde bål. Før bålet kan tændes, skal man i patruljen både have samlet brænde, kløvet det og lavet små spåner til optænding. Bålet skal bygges op, så tændstikken kan tænde bålet og så skal man hele tiden holde øje med bålet og fodre det, så det ikke går ud.

Den opgave lærer dem, at vi i patruljen arbejder sammen om at få gang i bålet – og vi lykkes kun, hvis alle hjælper hinanden.