Fredag den 13. maj mødtes fire friske juniorspejdere med deres ledere ved Dokk1 i Aarhus, hvorfra de skulle med færgen til Samsø for at gøre sig fortjente til et vandreskjold. Målet var at gå 20 km i løbet af dagen – og så skulle det endda gøres med egen oppakning på ryggen! Heldigvis havde juniorerne tirsdagen forinden lært hvordan man bedst pakker sin rygsæk, så de var godt forberedte til turen.

På Sælvig Havn blev rygsækkene justeret før vi startede vandringen.

Før vandreturen for alvor blev skudt i gang, fik vi justeret rygsækkene, så de passede bedst muligt til deres ejermand, og herefter gik det ellers over stok og sten! Eller… Faktisk gik de første fem kilometer ret langsomt, da vi alle lige skulle finde ud af, hvor meget tøj man skulle have på, hvordan tasken skulle sidde og hvor lang en kilometer egentlig er. Efter en 6-7 kilometers vandring og adskillige små pauser, holdt vi frokostpause på en bænk langs vandet, hvor energidepoterne blev fyldt op og fødderne blev luftet lidt. Herfra gik turen videre nordpå ad en græssti langs stranden, og da distance-trackeren rundede de 10 km blev det fejret med en chokoladekiks!

Bemærk hvordan lederne stadig er stående, mens juniorspejderne ligger ned… 🙂
Velfortjent pause efter 10 km!
Til trods for truende mørke skyer, fik vi kun ganske korte småbyger på turen.

Kort efter “10 km mærket” krydsede vi tværs over øen, hvor vi fik mulighed for at gå på heden et par km, før vi nåede en rasteplads. Her hvilede vi atter benene og nød godt af den hjemmebag, som to af juniorspejderne havde haft med. Tak for boller og cookies 🙂

For at komme fra asfaltvejen til heden, skulle vi krydse et hegn. Heldigvis var der et trinbræt så alle – pånær Michael – undgik at få stød.
Næsten alle kom over hegnet uden problemer. Kun barnevognen med vores mad m.m. og dens fører blev ude på asfaltvejen.
På heden kom der en vis spredning på spejderne, som det ses af billedet her, men med én leder per spejder, var der altid fuldt styr på tropperne 🙂

Langs østsiden af øen gik vi sydpå ad en bumlet sti (nok mest udfordrende for lederne, der skubbede barnevognen) langs vandet og gennem skoven før vi nåede en grusvej med lidt læ, hvor vi atter kunne tage en velfortjent pause. Herfra var der knap en times vandring til shelterpladsen, og med det mål for øje, gik den sidste del af turen væsentligt hurtigere end den første del. På den sidste del af turen fandt vi sågar en asparges langs vejen – og det var nok den højeste asparges vi nogensinde havde set (det er den, Asta og Anne peger på toppen af)!

Da vi nåede shelterpladsen sidst på eftermiddagen, havde vi gået ca. 19,7 km og de sidste par hundrede meter blev indløst ved at gå lidt frem og tilbage langs vejen ved shelterne. Efter at have hvilet benene skulle der laves aftensmad på trangia, og vi fik også lavet et bål, som vi kunne hygge os ved sidst på dagen. Utroligt nok havde flere af spejderne så meget energi tilbage at de løb rundt på græsplænen – så vi kunne vist sagtens have gået meget længere 😉

Lørdag morgen vågnede vi til det fineste solskinsvejr og efter en lækker omgang havregrød med æbler og sukker, spændte vi igen vandrestøvlerne for at gå tilbage mod Sælvig, så vi kunne komme med færgen hjem. Undervejs tog vi dog et smut til Onsbjerg, hvor spejderne var blevet lovet et ishus, hvor de kunne bruge deres medbragte lommepenge. Desværre var udvalget meget småt og juniorerne måtte tage sig til takke med en sodavandsis. Heldigvis var hovedmålet med smutturen til Onsbjerg at der også var en minigolfbane, så forhåbentlig synes juniorerne ikke at det var en alt for dum omvej 🙂

Fra minigolfbanen til Sælvig Havn var der kun et par kilometer, og de blev gået i turens højeste tempo! Heldigvis var der en café på havnen, hvor man kunne få gammeldags vaffelis, så de, der ikke fik stillet islysten ved minigolfbanen, fik sig nu en ny chance for at få sig (endnu) en is. I løbet af lørdagen fik spejderne gået næsten 10 km, så det var ganske velfortjent lige at ligge med benene lidt opad mens vi ventede på færgeafgang.

Juniorlederne havde en fremragende tur og vi håber at de fire seje juniorspejdere havde det samme. Stort tillykke med vandreskjoldene – vi glæder os allerede til at se hvad det næste mål skal være!