Den 17. juli 2018 drager 30 spejdere afsted til Uganda for at gøre en forskel for lokalbefolkningen i en landsby i det vestlige Uganda, hvor vores gode ven Gidds bor. Formålet med turen er, at vi skal hjælpe med at sikre en stabil vandforsyning, så deres hverdag bliver lettere. Så skal vi selvfølgelig også lære en masse om den ugandanesiske kultur og forhåbentlig skabe venner for livet.

Hvorfor tager vi afsted?

Projektet ’Rent vand til Uganda 2018’ er et samarbejde mellem Mercy Scouts i Uganda og KFUM-spejderne i Lystrup. Vores gode ven Gidds, som har startet Mercy Scouts, har vi kendt siden 2014, hvor vi mødte ham i Finland. Lystrup gruppe blev hurtigt meget fascinerede af Gidds’ gåpåmod og dedikation og derfra voksede vores venskab og samarbejde. Nu er tiden kommet til, at vi gerne vil besøge Gidds og Mercy Scouts og derved give lidt igen. Gidds har af flere omgange været i Danmark for at besøge os, men nu er det vores tur til at opleve den ugandanesiske kultur og tage en masse viden med hjem.

Vand er nok en af de vigtigste ressourcer for os i hverdagen, men herhjemme i Danmark er det en ressource, vi ofte tager for givet og ikke skænker megen tanke. Sådan forholder det sig desværre ikke i Uganda, hvor rent vand ikke bare kommer ud af en vandhane, men fra en beskidt sø fuld af alger. Gidds fortalte vores spejdere under et foredrag om disse forhold, og hvor forskellig en hverdag de lever i i forhold til os herhjemme. Det satte hurtigt en masse tanker i gang om, hvordan vi som spejdere – sammen – kan gøre en forskel og ændre verden med vilje.

Hvad skal vi lave?

Det kan vi ved at sikre en stabil vandforsyning for Gidds’ landsby, så de kan få rent drikkevand – både til dem selv og til deres husdyr, men også til sikkert at kunne vande deres afgrøder, så de har noget at leve af. Vand skaber liv og kan forbedre deres økonomiske kår.

Vi skal lave mekaniske pumper, som kan sikre vandingen af afgrøderne på marken – både i regn- og tørkeperioderne, men også til deres dyr. Som det ser ud nu, anvender de manuelle pumper, men det er utroligt hårdt arbejde og tager rigtig lang tid.

I forhold til projektet, har Gidds udtalt, at grisehold kan gøre en kæmpe stor forskel for en familie, fordi grisene kan være med til at løfte deres levestandard. Med vores hjælp kan de få viden og hjælp til at komme nemmere og billigere i gang, fordi de kan bruge strømhegn. Hjemme i Danmark har vi større mulighed for at kunne teste forskellige løsninger, end de kan nede i Uganda.

Et af de andre projekter, vi har i samarbejde med Mercy Scouts er Spejderkaffe.dk. Det er også et samarbejde med Farm Mountain Coffee, som laver den Spejderkaffe, som vi sælger. Nogle af pengene herfra går netop til at kunne give de lokale LifeStraws, så de kan få rent drikkevand. I den forbindelse skal vi også være med til at skifte nogle af disse filtre, samtidig med at vi skal besøge kaffeplantagerne.

Hvordan går det med forberedelserne?

Det er vores klan i Lystrup gruppe, som har ansvaret for at lave og udvikle disse vandpumper, så vi kan få de rigtige dele med ned til Uganda. Forberedelserne går rigtig godt, og klanen netop besøgt en lokal VVS-virksomheden i Elsted, hvor de har fået delene til pumpen, inden de i næste uge skal i gang med at lave selve pumpen.

I forhold til selve turen, er vi også rigtig godt i gang. Udvalget, som står for planlægningen af turen, har i løbet af de seneste måneder haft travlt med at søge støtte fra forskellige fonde, som har lyst til at støtte vores tur og arbejde nede i Uganda. Næste store step mod Uganda går i gang i om to uger, hvor vi skal i gang med vaccinationerne, som skal være på plads, inden vi kan komme afsted mod Uganda.

Vi er altid på udkig efter hjælp og gode råd, så har du noget at bidrage med, er vi meget interesserede. Har du lyst til at støtte vores projekt økonomisk, er det meget kærkomment. Send en mail til [email protected].